תאריך לידה: 01/06/1894 תרנ"ד תאריך פטירה: 06/05/1919 ו' אייר תרע"ט בת נחמה וזאב בת 25 במותה. מקום לידה: רוסיה מקום קבורה: בית הקברות כנרת שורה: 9 מספר: 12 שנת עליה: 1912 קבוצת השתייכות: חברי כנרת
נולדה בבוברויסק (רוסיה). הייתה בת להורים עמלים ופשוטי-עם. בעודה לומדת בגימנסיה אהדה את המהפכה הרוסית, אבל לבה נמשך לארץ-ישראל. סיימה לימודיה במדליית זהב. הכשירה עצמה בחובשות, בהכירה שזו נחוצה לעובדים בארץ. גמרה קורסים בהצטיינות. בשל חריצותה ומסירותה לעבודה תפסה מייד מקום חשוב בצוות העובדים והתקדמה במקצועה, אולם למרבה תימהונם של חבריה לעבודה התפטרה לשם עלייה לארץ.
עלתה בשנת 1913. כדי ללמוד את מחלות הארץ השתדלה להתקבל כאחות בבית-החולים של ד"ר הלל יפה בזכרון יעקב. תחילה נתקבלה בהסתייגות, אך כעבור זמן הייתה ל"נאמנה" של ד"ר יפה. הודות לה ניצלו חייהם של כמה פועלים. חדרה של שרה שימש כקלוב פועלים. שנתיים עבדה בבית-החולים, אך ברצותה להיות נאמנה לרוח התקופה ובראותה בעבודתה חיץ בינה לבין חבריה הפועלים, נמשכה לעבודה חקלאית, וכך הגיעה לקבוצת כנרת. כאן הייתה עובדת בשדה ובמטבח, ועם זאת פעלה גם במסירות בכל שעת צורך כאחות רחמנייה לחבריה בקבוצה ולפועלים שהתגוררו בחוף הכנרת. זמן-מה עבדה גם בדגניה.
שרה חלתה קשה בדלקת הכליות וסכנה הייתה צפויה לחייה. בטרם החלימה ממחלתה פרצה מגפת הקדחת הצהובה במושבת יסוד המעלה. ד"ר יפה המליץ על עזרתה של שרה. היא נענתה לבקשת ועד המושבה, אך ביקשה גם לקבל הסכמתם של חברי קבוצת כנרת. ביסוד-המעלה עבדה במסירות-נפש, ובזכות טיפולה ניצלו רבים ממוות. היא חדרה לבעיותיה ולמצוקותיה של כל משפחה, רכשה אמון אין-גבול כלפיה, אהבה ואפילו הכרת-טובה, שלא הייתה שכיחה במושבות הוותיקות. כעבור זמן-מה בא אהרן שר אליה כדי להחזירה לכנרת, אך שרה סירבה לחזור, באשר המגפה טרם תמה. בעודה מתמסרת למניעת הקדחת הצהובה במושבה נדבקה גם היא. לאחר שכלו כוחותיה הובאה לבית-החולים בצפת ולא ניתן
עוד להצילה.
תכונות היסוד בנפשה – אהבה וחרדה לאדם, טוב-לב ואמונה עמוקה בתעודתה, ומכאן טיפולה המסור בחולה. הייתה לא רק אחות רחמנייה מובהקת, אלא גם אדם נעלה בהבנת נפש הזולת וחברה טובה וחביבה. הרצינות, הענווה והרמה המוסרית נתמזגו בה כקסם אישי. השרתה סביבה רוח של אינטיליגנטיות, חירוף נפש וחריצות. הייתה ערה לשאלות הכלל ותנועת העבודה. גם גילתה עניין בספרות.
כבת 25 הייתה במותה.
לזכרה הוקם מפעל בריאות הסתדרותי, והוא בית ההבראה "ארזה" על שם שרה שמוקלר במוצא.
|
|
|