תאריך לידה: 26/08/1911 ב' אלול תרע"א תאריך פטירה: 23/12/1937 י"ט טבת תרצ"ח בן יוכבד ואליקים בן 26 במותו. מקום לידה: לטביה שנת עליה: 1931 קבוצת השתייכות: חברי כנרת
נולד בדווינסק (לאטביה). התחנך במשפחה ציונית באווירה יהודית מסורתית. בעוברו לבי"ס תיכון המשיך באורח פרטי בלימודי תלמוד מפי מורה מיוחד.
היה מתבודד ושקוע בעולמו הפנימי, אך שקד על לימודיו. רכש ידיעה רבה בספרות הקלאסית של עמים שונים בלשונות עברית, יידיש ורוסית. גילה גם כשרונות במתמטיקה. בזכות בקיאותו במקורות היהדות נעשה מזכירו של "הגאון מרוגאצ'וב" בדווינסק. בהתבגרו התקרב לענייני הארץ. עזב את הסתדרות הצופים בכללית והצטרף להסתדרות צופים עברית "בר-כוכבא", שנהפכה אחר-כך ל"השומר הצעיר". החיים האינטנסיביים בהסתדרות הנוער הוציאו אותו מבדידותו. הוא היה מרצה על נושאים היסטוריים ועל ספרות עברית, השתתף בקביעות בעיתוני קיר ובעלוני התנועה בעברית וביידייש. כתב שירים שנושאיהם הגולה, העם ובניין הארץ.
תחילה היה בדעתו לצאת לחו"ל ללימודים בבי"ס גבוה, אך ביטל תכנית זו ויצא להכשרה חלוצית בחווה חקלאית ליד ריגה. המעבר החד לחיי עבודה ולתנאי חיים חדשים העמיד אותו במבחן קשה. הרצקה כאב, סבל והתלבט, ולבטיו השתקפו במחזור שיריו "לירישע מאטיוון". הוא לא נרתע, ובקנאות המשיך בהכשרתו לקראת העלייה. בשנת 1931 עלה לארץ והצטרף לקיבוץ
השומר הצעיר בטבריה. כאן עבד בעבודות ייעור ממשלתיות ואחר-כך בהקמת מפעל החשמל בנהריים.
חוסר העבודה, שהתמיד בקיבוץ, והלבטים ליצירת חיי חברה חדשים עוררו את תגובתו השירית. מאחר שרוב החברים מקיבוץ טבריה עברו לכפר גלעדי, הצטרף הרצקה לחברים שיצרו קיבוץ חדש של השומר הצעיר – נצ"ח ברמת-גן. שם השתתף באינטנסיביות בפעולות התרבות של הקיבוץ. ובאיחוד עם כנרת עבר גם הוא הנה. נקלט בחיי הקבוצה ופעל בשדה התרבות. יהדותו המושרשת בו הייתה מופלאה ומעודדת. נצמד ללשון העברית בהכרה ובאהבה.
ארגן חוג דרמטי והי חבר פעיל במערכת עלון כנרת. כתב רשימות הערכה על סופרים וספרות. הופיע במסיבות בהקראות בדקלומים.
חלה לפתע, הועבר לבית-חולים בחיפה ומת מיתה חטופה.
בן 26 היה במותו.
הניח אחריו את אשתו דבורה ובת – עדנה.בשלושים למותו הוצא קובץ שיריו בעברית וביידיש בשם "הרצקה" ע"י
קבוצת כנרת וההנהגה העליונה של השומר הצעיר – נצ"ח. |